Květový pyl (z pylochytů*) obsahuje přibližně 22 % bílkovin a 26 % cukrů, takže rychle dodává energii při vysoké zátěži. Vitaminy, především pak skupin A, B, C a E, přispívají k posílení imunity. Pyl také snižuje hladinu cholesterolu v krvi a podporuje tvorbu červených krvinek. Dále se využívá při zbytnění prostaty a jejích zánětech. Fermentovaný pyl snižuje následky pylové alergie.

 

„Starořečtí olympionici používali pyl na zlepšení výkonnosti (zápasy v aréně) a moderní atleti je následovali. V novodobých dějinách používal pyl jako výživnou látku a stimulační prostředek finský atlet Paavo Johannes Nurmi. Patřil do skupiny létajícíh Finů. Nurmi byl nejlepší světový atlet 20. století na střední a dlouhé tratě, celkově získal 9 zlatých a 3 stříbrné medaile ve 12 disciplínách, ve kterých soutěžil na olympijských hrách v letech 1920–1928. Až později se zjistilo, že jako „doping“ používal včelí pyl, tedy posilující prostředek, který však nemohl být zjištěný ani zakázaný, protože šlo o čistý přírodní produkt. Včelí pyl je nejbohatším přírodním zdrojem aminokyselin (aminokyseliny jsou základním stavebním kamenem každé bílkoviny), vitaminů a minerálních látek, jaký byl zatím objevený (Ústav včelařství, Taranow, SSSR). Pyl je nejlepší, nejdokonalejší jídlo – je to mimořádný zabiják nemocí v počátečních stádiích. Vlastnosti včelího pylu se osvědčují při obnově zdraví (britský vědec Dr. J. G. Binding, MBE FRHS).“

Demeter, Štefan. Apiterapie: léčení včelími produkty. Olomouc: Andrea Lenochová, 2015, str.64, ISBN 978-80-87274-27-9.